İlahiyat Lisans Tamamlamanın kaldırılmasından sonra özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görev yapan din görevlileri ve medrese eğitimi almış olan hafızların mağdur olduklarına dikkat çeken Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, İlahiyat Lisans Tamamlama Programının uzaktan eğitim yöntemiyle yapılabileceğini belirterek yeniden gündeme alınmasını istedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Türüt, coronavirüs salgını nedeniyle tüm üniversiteler de eğitim ve öğretime ara verildiğini, YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın eğitim öğretim mağduriyetinin önlenmesi kapsamında “123 üniversite de Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) bulunduğunu, altyapı konusunda eksiği olan üniversitelerin ihtiyaçlarının da YÖK koordinasyonunda diğer üniversitelerle işbirliği içinde giderileceğini” açıkladığını, bu açıklamanın İlahiyat Lisans Tamamlama Programının uzaktan eğitim yöntemiyle yapılabileceğini gösterdiğini belirterek şöyle dedi:
“AYM tarafından iptal edilen İlahiyat Lisans Tamamlama Programı binlerce din görevlisinin mağdur olmasına yol açtı. Program iptal edilmeden bir çözüm bulunamaz mıydı? Sanıyorum ki bulunabilirdi, üniversite dekanları ve Diyanet İşleri Başkanlığı bir araya gelebiliyorsa bu programın devamı için de bir araya gelip çözüm yolları üzerinde tartışılabilir, böylece din görevlilerinin mağdur olması önlenebilirdi. Bunu yapmak yerine kolay ve kestirme yoldan programın iptali yoluna gidildi. İlahiyat Lisans Tamamlama Programına karşı çıkanların eğitimdeki tek sorunu herhalde bu program olmalı ki tüm sorunlar çözülmüş oldu! Mağdur olmuş yüzlerce öğrencinin emeği, maddi kayıpları ve yıkılan hayalleri hiç dikkate alınmadı. İptal kararını alanlar da, iptal kararına neden olanlar da, iptal kararına sevinenler de din görevlilerinin, hafızların ve onların ailelerinin hayallerinin bir anda sönüp gitmesine neden oldular.
Diyanet Bir-Sen olarak mağdur edilen yüzlerce din görevlisi ve medrese mezunu hafızların eğitim öğretim hakkının ellerinden alınmasını doğru bulmuyoruz. Bazı üniversiteler de uzaktan eğitim yöntemiyle derslere başlandı. Tüm üniversiteler artık dijital imkânlarla uzaktan öğretim sürecine dahil olacaklar. Bu gelişme ülkemiz adına sevindiricidir. Hatırlanacağı gibi A.Ü. Açıköğretim Fakültesi 90’lı yıllar da televizyondan uzaktan eğitim yöntemiyle derslerini veriyordu. Bu yöntem de hiç sıkıntı yaşanmadı ve başarılı oldu. Bu sistem Türkiye tarafından dünya da ilk defa uygulanan başarılı bir sistemdir. İlahiyat Lisans Tamamlama Programı yeniden gündeme alınarak bu şekilde uygulanabilir. Bu sorunun çözümünde uzaktan eğitim sistemi bir şans olabilir TRT tarafından YÖK’e tahsis edilecek kanal üzerinden din görevlileri ve hafızlar derslerini takip ederek programa dahil olabilirler. Bizim talebimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın da dahil olmasıyla bu sorunun çözülmesi ve yaşanan mağduriyetin giderilmesidir. Nitekim çözülemeyecek bir konu olmadığını herkes biliyor. Meclis’ten çıkacak yeni bir yasa ile veya yeni bir KHK ile bu sorun hemen çözülebilir.”