ANKARA HAVA DURUMU
BİZE ULAŞIN 0312 229 29 63

Haberler

Diyanet Bir-Sen

TOPLANTIYA DİYANET BİR-SEN’İN TALEPLERİ DAMGASINI VURDU!

- +

Diyanet Hizmet Kolunda faal sendikaların Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yapılan üye tespit toplantısına Diyanet Bir-Sen’in talepleri damgasını vurdu.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı’nın başkanlığında toplanan komisyona İnsan Kaynakları Genel Müdürü Akif Pusmaz, Personel Sistemleri Eğitim ve Sınavlar Daire Başkanı Erdal Ertorun, diyanet yetkilileri, Diyanet Bir-Sen’i temsilen Genel Başkan Hasan Türüt, Genel Başkan Yardımcısı Hamdullah Silindir ve Diyanet Hizmet Kolundaki sendikaların Genel Başkanları ve temsilcileri katıldılar.

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu gereğince 15 Mayıs 2020 tarihinde yapılması gereken toplantı Covit-19 salgın hastalık tehlikesi nedeniyle Temmuz ayına ertelenmişti. Yapılan toplantıda sendika üye sayıları tutanak altına alındı.

Toplantıda Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı’ya ve diğer Diyanet yetkililerine din görevlilerinin sorunlarıyla ilgili talepleri ileten Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, öncelikle toplantı formatının yanlış olduğunu, gelecek toplantılarda değişmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

TOPLANTI İSTİŞARE ŞEKLİNDE OLMALI…

“Diyanet Hizmet Kolunda faal sendikaların Diyanet İşleri Başkanlığı’nda bir araya gelme imkânı bulduğu bu toplantının sadece üye tespitiyle sınırlı olmasını doğru bulmuyoruz. Bu toplantıda sendika temsilcilerinin dinlenmesini ve teşkilatlarımızın ve din görevlilerimizin sorunlarıyla ilgili istişare edilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Diyanet Hizmet Kolunda sendika sayısı neden 21? Sendika sayısı artıyorsa bir yerlerde bir sorun var demektir. Bu sorunların istişare edilmesi gerekir. Etkili, verimli ve vatandaşa hizmetin zamanında götürülmesi açısından istişarenin önemli olduğunu düşünüyorum.”

MBSTS KALDIRILMALIDIR

Toplantıda MBST sınavına da değinen Hasan Türüt, MBSTS’nin kaldırılmasını talep ederek şöyle dedi:

“MBSTS’nin kaldırılarak puanlama sistemine geçilmesini talep ediyoruz. Çünkü MBSTS din görevlilerini mağdur ediyor. Mevcut sistemden kimse memnun değil, hakkaniyetli ve adil olmadığı için din görevlilerini mağdur ediyor. Daha adil ve hakkaniyetli bir sistem olacağına inandığımız puanlama sistemi üzerinde düşünülmeli ve bir çalışma yapılmalıdır. Bunun için; Eğitim Merkezlerinde her konuda, her dalda hocalarımız var. Bu hocalarımız, hizmet içi eğitim kursunda olan kursiyer din görevlilerini değerlendirecek, yeni atamalarda ise, kurulmasını talep ettiğimiz akademilerde din görevlileri değerlendirilecek. Hem Eğitim Merkezlerinde hem de akademi de din görevlisinin alacağı puan, onun durumuyla ilgili daha objektif değerlendirme yapılmasını sağlayacaktır. Böylece itirazlarda ortadan kalkacaktır. Bu sistem daha adil, daha objektif ve hakkaniyetlidir.”

UZLAŞMA KOMİSYONLARI KURULMALIDIR

Adalet Bakanlığı’nın adliyelerde uyguladığı Uzlaştırma Komisyonları gibi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda da uzlaşma komisyonları kurulması gerektiğini belirten Türüt, şöyle dedi:

“Diyanet İşleri Başkanlığı’nda personelin disiplin suçlarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Mevcut sistemde çeşitli nedenlere bağlı olarak din görevlilerine haksız ve hukuksuz bir şekilde soruşturma açılıyor, çeşitli cezalar veriliyor, yer değişikliği yapılıyor vs. Bu soruşturmalar nedeniyle mağdur edilen personelin İdare Mahkemelerinde görülen davaları %99 personel lehine sonuçlanıyor. Bu da idarenin yapmış olduğu soruşturmalarda bir eksikliğin, bir hukuksuzluğun olduğunu gösteriyor. Personelin davayı kazanması halinde mahkeme harç, vekâlet, tazminat vs. masraflar kuruma zarar olarak dönüyor. Günah değil mi? Hem haksız ve hukuksuz yere personeli mağdur ediyorsunuz hem de kurumu zarara uğratıyorsunuz. Bu nedenlerle, biz sendika olarak şunu öneriyoruz: Adalet Bakanlığı’nın adliyelerde hukuki süreç başlamadan önce uyguladığı Uzlaştırma Komisyonu gibi bir komisyonun Diyanet İşleri Başkanlığı’nda kurulmasını istiyoruz. Bu komisyonlarda taraflar bir araya gelecek ve sorun daha kısa bir zamanda hiç kimse mağdur olmadan çözülmesine imkân sağlanacaktır.

SORUŞTURMA GEÇİREN DİN GÖREVLİSİ KENDİ MEMLEKETİNDE GÖREV YAPABİLMELİ

Diğer kurum çalışanlarının aksine, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda soruşturma geçirenlerin kendi memleketlerinde görev yapmalarının engellendiğini belirten Türüt, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Herhangi bir disiplin soruşturması neticesinde il dışına tayin edilen bir din görevlisinin yeniden eski görev yerine dönmesi engelleniyor. Sisteme “iline dönemez” kaydı giriliyor. Sistemde görünen bu kayıt yüzünden din görevlisi kendi memleketine dönemiyor. Din görevlilerinin ‘aynı ile dönemez ‘kararı son derece yanlış ve çağ dışıdır. Din görevlisi köle mi? Din görevlisinin diğer kurum çalışanlarından ne farkı var? Onlarda insan, onlarında aileleri var, onlarında memleketinde sevdiği, beraber olmak zorunda olduğu yakınları, tarlası, bağı, bahçesi var. 21. Yüzyılda yönetim anlayışı ve sistemler değişirken; çalışanlarının memnuniyetine yönelik araştırmalar yapılırken ve gelişmeler sağlanırken din görevlisini mağdur etmenin hiçbir mantığı ve geçerli bir açıklaması olamaz. Birkaç yıl önce de sözleşmeli personel alımında ‘kendi memleketini talep edemez’ diye bir madde koymuşlardı ama çok sayıda tepki gelince kaldırmak zorunda kaldılar. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çalışan, görevi ne olursa olsun soruşturma geçirmiş olsa dahi herkesin kendi memleketinde görev yapabilme hakkı Anayasal ve insan hakları bağlamında önemli bir haktır. Emniyet, Sağlık ve MEB personeli soruşturma geçirmiş bile olsa kendi memleketine dönerek görev yapabiliyor. Biz, buradaki mantığı anlamakta zorlanıyoruz! Bu uygulama yanlıştır ve derhal kaldırılmalıdır.”

YORUM GÖNDERYorumlarınızı göndermek için alt kısımdaki formu kullanabilirsiniz.

avatar
01Ağustos